Dronningens nytårstale-odds

Traditionen tro samles de fleste danskere hvert år foran fjernsynet klokken 18.00 den 31. december for at se dronningens nytårstale. I den forbindelse går samtalen ofte på, hvad dronningen mon vil tale om, og hvilke emner hun vil komme ind på i løbet af talen. Derfor er det blevet mere og mere populært at oddse på, hvilke ord der bliver brugt i talen, og hvor ofte de bliver nævnt.

Ordene og formuleringerne kan inddeles i forskellige kategorier. Det kan blandt andet være på baggrund af, hvor stor sandsynligheden er for, at ordene kommer med i talen. Der er for eksempel nogle ord, som er ”sikre”, og ord, der ikke er sikre, og dermed har en højere sats.

I takt med at flere og flere danskere oddser på dronningens nytårstale, er udvalget af spillesteder, hvor du kan oddse på netop nytårstalen, også blevet større. Derfor har du rig mulighed for at oddse mod dine venner nytårsaften.

De sikreste ord i dronningens nytårstale

Nogle ord er mere sikre end andre, når det gælder dronningens nytårstale. Det er ord, som er blevet brugt hvert år, og som man derfor også regner med bliver brugt i den næste nytårstale. De tre mest sikre ord er Danmark, samfund og verden samt de årstal, som vi siger farvel og goddag til.

For hvert år er der også en ny række af ord, som er mere eller mindre sikre. Det er nemlig de ord, som vi har brugt mange gange i det forgangne år. Ser vi for eksempel på år 2020, blev ord som mundbind, afstand, håndsprit, corona og pandemi utroligt populære, fordi de ikke var blevet brugt på samme måde før.

På grund af den verdensomspændende pandemi erfarede vi pludselig, at andre og mere utraditionelle ord blev taget i brug. Derfor var de nærmest sikre at oddse på, da nytårsaften 2020 løb af stablen. I den forbindelse kan det også være en god idé at følge med i, hvad der sker i samfundet, og hvilke temaer der har fyldt mest i det forgangne år. På den måde kan du oddse på ord, der næsten med sikkerhed kommer med i nytårstalen.

Ord til en højere sats

De sikre ord ligger som regel til en lavere sats end de mere usikre ord. Det skyldes naturligvis, at risikoen for at tabe er større, når du oddser på et usikkert ord. Dermed har du ligeledes større mulighed for at vinde de store gevinster, når du oddser på de mere usikre ord.

Ordene til en højere sats er ofte ord, som er blevet brugt i løbet af det forgangne år. Dog er de ikke blevet brugt i lige så stor grad som de sikre ord. Derfor kan det sommetider være svært at vurdere, hvornår et ord er usikkert eller ej.

Ser vi på 2020, så var mange af ordene til en højere sats for eksempel ord som sygdom, skole ensomhed og vaccine. Alle sammen ord, som er blevet flittigt brugt gennem året, men som ikke er helt sikre at oddse på. På samme måde er ord som håndtryk, afkald, online og isolation også hyppigt blevet brugt, men de er ligeledes mere usikre at oddse på.

Hvilke emner vil dronningen tale om?

Der er mange, der spekulerer på, hvilke emner dronningen mon vil komme ind på i sin nytårstale. Som oftest bliver emnerne udvalgt efter, hvor relevante de har været i det forgangne år. På den måde er emnerne med til at skabe en lille historie, hvor dronningen kommer ind på de vigtigste områder, der har haft betydning for danskerne.

Det forgangne år

Dronningen nævner ofte årstallene i sin nytårstale, idet vi bevæger os fra et år ind i et andet. Et nyt år føles for mange danskere som en ny begyndelse. Og især 2021 symboliserede for mange en ny, frisk start, hvor vi forhåbentlig kan vende tilbage til ”normalen”.

Det er dog værd at lægge mærke til, at dronningen ofte kun nævner årstallene en gang i sin tale, og andre gange formulerer hun det anderledes. Derfor er årstallene ikke et sikkert odds, da de ikke altid indgår.

Færøerne og Grønland

Dronningen og hele kongefamilien har en tæt relation til både det færøske og det grønlandske folk, som de ofte besøger en gang om året eller hvert andet år. Oddser du derfor på ord som Færøerne og Grønland, kan du næsten være sikker på at få fuld plade. Traditionen om at sende en hilsen til rigsfællesskabet og nævne både Grønland og Færøerne er nemlig ikke blevet brudt i mange år.