Guide til Lotto – Alt du skal vide om spillet

Der findes næppe dén dansker, der ikke ved, hvad Lotto er. Det er nemlig ét af de helt store – hvis ikke det største – Danske Spil. Faktisk er det også det første, hvilket betyder, at Lotto har en lang og stolt historie. Og historien er bestemt ikke forbi.

Den dag i dag er Lotto nemlig stadig et uhyre populært, og rigtig mange danskere spiller på ugentlig basis. Sloganet, “Tænk hvis du vandt”, driver mange, for tænk nu, hvis…? Lotto er et heldbaseret spil, og du skal være mere end almindeligt heldig for at vinde. Ikke desto mindre kan det alligevel være sjovt at spille.

I denne store guide til Lotte forsyner vi dig med al den vigtige, og knapt så vigtige, viden om Lotto! Her kan du altså – ligesom på veikkauslotto.net – lære alt om lotteriet. Du kan lære, hvad spillet går ud på, hvordan du spiller, om det er muligt at lægge en strategi, og hvad historien bag spillet er – og meget mere. Læs med her og bliv Lotto-ekspert.

I denne store guide til Lotto lærer du:

 • Hvad Lotto er.
 • Hvordan du spiller det.
 • Historien bag Lotto.
 • Hvilke forskellige typer af Lotto, der findes.
 • Hvordan du kan spille med strategi.
 • Hvilke gevinster, der er på højkant.
 • Hvad vinderchancerne er.
 • Hvornår Lotto-tallene trækkes.
 • Hvor du kan se vindertallene.

Hvad er Lotto?

Lad os starte med at blive klogere på danskernes yndlingsspil. Ja, du hørte rigtigt: Lotto er én af de helt store favoritter indenfor spil i Danmark. Derfor er der al mulig grund til at stifte bekendtskab med Lotto, som vel nærmest er en slags dansk kulturarv – og selvfølgelig bare super god underholdning.

Et “talspil” ligesom Bingo og Keno

Det korte af det lange er, at Lotto er et såkaldt “talspil”. Det hører altså til i kategori med andre spil som Bingo og Keno, der ligeledes er talspil. Som du sikkert ved, handler talspil som oftest om at “ramme” visse tal rigtigt. Det er ikke nogen undtagelse, når det kommer til Lotto.

I Lotto er der en vis mængde tal, og ud af denne mængde tal skal du så gætte et vist antal rigtigt for at vinde en gevinst. Det er den helt simple forklaring, men lidt længere nede på siden går vi i dybden med de forskellige typer og afarter af Lotto. Hvis du gerne vil vide mere om lotterinumre, kan du med fordel klikke dig ind på lottonumerot.io.

Alle kan være med

Er det svært at spille Lotto? Nej! Lotto er et super simpelt spil, hvilket betyder, at alle kan være med. Det er bestemt ikke svært at spille, og alt efter hvilken type Lotto du vælger, vil det være mere eller mindre simpelt og avanceret.

Du kan altså snildt spille Lotto som nybegynder, og når du har læst denne guide, vil du være klædt på. Faktisk vil du være en decideret Lotto-ekspert! Du får mere ekspertviden nedenfor, hvor du får historien bag den store spil-succes.

Historien bag Lotto

Vidste du, at Lotto er det ældste spil, som er lanceret af Danske Spil? Det er lidt af et historisk spil, og danskerne har altså haft tradition for at spille det i mange år. Lotto tog sin oprindelse tilbage i 1989, og det har gået sin sejrsgang lige siden. I dag er det stadig meget populært, og det er én af danskernes soleklare spille-favoritter.

Typer af Lotto

Lotto er ikke bare Lotto. Hvad mener vi lige med det? Jo, selvom Lotto er et simpelt spil, findes det faktisk i et hav af udformninger. Der er altså forskellige typer af spillet, og du kan vælge den type, der passer bedst til dig.

Du kan selvfølgelig også vælge at spille flere forskellige – eller endda alle – typer af spillet, hvis du er en rigtig Lotto-entusiast. Det vil naturligvis give dig flere, og større, chancer for at vinde. Til gengæld vil det også være dyrere, idet det vil kræve flere Lotto-kuponer.

Som du sikkert allerede ved, kan spil være vanedannende, og derfor skal man altid spille ansvarligt. Det indebærer blandt andet at være realistisk. Lotto er et sjovt spil, men chancen for at vinde én af de helt store million-gevinster er lav!

Der er selvfølgelig nogen, der skal vinde, men generelt kan det ikke betale sig at bruge hele husholdnings-budgettet på spillet. Du kan derfor med fordel lægge ud med at spille en enkelt af de følgende typer af Lotto:

 1. Lørdags-Lotto
 2. Onsdags-Lotto
 3. Viking-Lotto
 4. Eurojackpot
 5. Lyn-Eurojackpot
 6. Lyn-Lotto
 7. Vælg-Selv-Lotto
 8. Lykke-Lotto
 9. System-Lotto

1. Lørdags-Lotto

Som vi allerede har været inde på, er Lotto et absolut favorit-spil blandt de danske spillere. Mange spiller en gang om ugen, hvis ikke flere. Men hvad er så det mest populære af de forskellige Lotto-typer? Jo, det er Lørdags-Lotto – uden tvivl! Læs med nedenfor og lær, hvordan du spiller det eftertragtede spil

Sådan spiller du Lørdags-Lotto:

 • Der er 36 mulige tal.
 • Heraf udtrækkes der 7 vindertal.
 • Gætter du de 7 vindertal – ja, så er der den helt store gevinst!
 • Udover de 7 vindertal er der også et tillægstal.
 • Får du 4 rigtigt, kan du vinde en million.
 • Der bliver trukket lod om den ovenstående gevinst.

Hvis du gerne vil prøve kræfter med det traditionelle Lørdags-Lotto-spil, skal du købe en kupon i din lokale kiosk eller et lignende sted. Du kan selvfølgelig også spille online, hvilket i 2022 er meget populært. På den måde skal du heller ikke bekymre dig om en vildfaren kupon.

På kuponen vælger du så de rækker og udfylder de tal, du gerne vil spille på. Herefter handler det bare om at vente i spænding. Ventetiden er ovre, når vindertallene bliver offentliggjort. Det skal du selvfølgelig holde øje med, så du ikke går glip af en eventuel sejr – for det ville jo være helt forfærdeligt!

2. Onsdags-Lotto

Udover Lørdags-Lotto finder du også det såkaldte Onsdags-Lotto. Onsdags-Lotto er også et populært koncept, som tiltrækker mange danske spillere hver uge. Denne afart af Lotto blev lanceret en smule senere end den originale version, nemlig i 1993. Hvordan man spiller det? Det kan du lære nedenfor!

Sådan spiller du Onsdags-Lotto:

 • Der er 48 mulige tal.
 • Ud af disse 48 tal trækkes der 6 vindertal.
 • Udover de 6 vindertal vælges der også et Supertal.
 • Supertallet udløser spillets superpulje – en stor og flot gevinst!
 • Der trækkes også 2 tillægstal.

3. Viking-Lotto

Viking-Lotto er et godt, nordisk spil Lotto. Det kan du sikkert også høre på navnet! Det er således et fælles spil for de nordiske lande, og det tog sin oprindelse tilbage i marts 1993. Viking-Lotto spilles om onsdagen, hvilket gør det til et oplagt supplement til Lørdags-Lotto. Det er selvfølgelig kun, hvis du ønsker at spille flere gange om ugen for at optimere dine chancer.

Sådan spiller du Viking-Lotto:

 • Der er 48 muligheder.
 • 6 vindertal udtrækkes.
 • Herudover trækkes et såkaldt Vikingtal.
 • Du skal gætte 1 rigtigt Vikingtal ud af 8.

Der er to forskellige præmiepuljer i Viking-Lotto, hvilket selvfølgelig er en fordel. Du spiller med om gevinsten i begge puljerne. I den ene skal du gætte 6 af de korrekte numre ud af 48 mulige, og i den anden skal du have 1 rigtigt Vikingtal ud af de 8 mulige.

Den første pulje har altid en stor gevinst på mindst 19 millioner kroner. Det er jo ikke så lidt! Derudover kan det være godt at vide, at der er hele 5 forskellige typer af Viking-Lotto, nemlig:

 1. Lyn-Viking-Lotto.
 2. System-Viking-Lotto.
 3. Vælg-Selv-Viking-Lotto.
 4. Lykke-Viking-Lotto.
 5. Viking-Lotto Plus.

Der er altså mange muligheder for at finde netop den rigtige variant. Hvis du er i tvivl om, hvad det vil sige, at det er et lynspil, systemspil eller lignende, skal du ikke fortvivle – det gennemgår vi nemlig også her i guiden. Bare læs med!

4. Eurojackpot

Du har sikkert hørt navnet på denne Lotto-variant før. “Eurojackpot” er nemlig på mange danskere – og europæeres – læber. Det er nemlig et tværnationalt spil, og det er populært i Danmark såvel som Norge, Italien og… ja, mange, mange andre steder! Der findes også en afart af spillet, som kaldes Lyn-Eurojackpot, og som vi introducerer dig til i næste afsnit.

Sådan spiller du Eurojackpot:

 • Køb en kupon hos din lokale Lottoforhandler eller find et online casino.
 • Du kan nu vælge mellem 50 forskellige tal.
 • Heraf skal du udvælge 5.
 • Du skal også udvælge 2 Stjernetal, som går fra 1 til 10.
 • Se det spændende resultat fredag aften!

Eurojackpot har 12 niveauer, og der er flere forskellige muligheder for at få en sejr, og dermed en gevinst. Hvis du er helt ualmindelig heldig, rammer du både de 5 korrekte tal, samt de 2 stjernetal. Det giver dig mulighed for at vinde en del af den store, flotte jackpot, eller måske endda den hele.

5. Lyn-Eurojackpot

Eurojackpot er et populært fænomen, og derfor kan du også spille det på flere forskellige måder. Således er det muligt at finde en måde at spille på, der passer til netop dig. Måske er det Lyn-Eurojackpot? Det er en yderst effektiv måde at deltage i lotteriet på. Her behøver du nemlig ikke selv at vælge dine tal, men kan derimod få dem tildelt tilfældigt.

6. Lyn-Lotto

Som du kan forstå af det ovenstående, findes der såkaldte lyn-udgaver af visse Lotto-spil, fx Eurojackpot og Viking-Lotto. Lyn-versionerne gør det endnu nemmere og hurtigere at deltage i lotteriet. Her bliver enten alle eller nogle af tallene valgt for dig, så du ikke selv skal bruge tid på det.

Der kan være flere gode grunde til, at du foretrækker at spille et lynhurtigt spil Lotto. Én af grundene kan være helt simpel, nemlig at du har en travl hverdag. Måske vil du gerne deltage i lotteriet, men du føler ikke for at bruge lang tid på at sidde og gruble over tallene.

Har du både arbejde, hus, familie, børn og måske endda husdyr – ja, så er det ikke sikkert, at du har tiden til at spekulere i Lotto-tal. Her kommer Lyn-Lotto ind i billedet. Spiller du online, går det endnu hurtigere, fordi du så ikke engang skal bruge tid på at anskaffe dig den fysiske Lotto-kupon.

En anden grund til at Lyn-Lotto er populært er, at det kan tage noget af presset af spillet af. Det kan føles som om, der ligger meget ansvar på skuldrene af én, når man selv skal vælge tal. For så er det jo sådan set din fortjeneste, hvis du vinder – og desværre ligesådan hvis du taber!

Når tallene bliver valgt for dig, undgår du presset. Du slipper for at sidde og gruble over, om du nu har valgt rigtigt. Det kan gøre det mere afslappende at spille. Omvendt er der nogle, der synes, at det er langt sjovere selv at have indflydelse på spillet. Derfor foretrækker de selv at vælge tallene.

7. Vælg-Selv-Lotto

Vælg-Selv-Lotto er modsætningen til Lyn-Lotto. Her har du langt mere selv at skulle have sagt, fordi du vælger dine egne numre. Men du kan også vælge at kombinere Lyn- og Vælg-Selv-Lotto. Således kan du vælge nogle af tallene selv og lade computeren vælge resten online.

På den måde kan du tilføje din og kærestens årsdag eller din søsters fødselsdato. Men du behøver ikke opfinde en masse yndlingstal, som du egentlig ikke har. Det kan altså være et smart kompromis.

Sådan spiller du Vælg-Selv-Lotto:

 • Du vælger selv, hvilke tal du vil spille på.
 • Vælg 7 tal mellem 1 og 36.
 • Du kan spille op til 50 rækker i flere uger ad gangen, hvis du vil.
 • Tilføj eventuelt det sjove tillægsspil, Joker.
 • Joker vil øge dine chancer for at få en sejr og gevinst i hus.

8. Lykke-Lotto

Lykke-Lotto er for dig, der har nogle lykketal, som du virkelig bare tror på. Du udfylder med de magiske tal, som så kommer med på samtlige af dine rækker. Du kan udfylde med intet mindre end 6 af dine lykketal.

Mange danskere synes, at det er sjovt at spille på denne måde. De har nogle særlige tal, som de er sikre på, vil vinde én eller anden dag, og så satser de ellers på dem, uge efter uge! Hvis du er en smule overtroisk, når det kommer til tal – ja, så er Lykke-Lotto vist lige din kop te.

9. System-Lotto

Flere Lotto-typer kan spilles systematisk, og der er flere forskellige systemer at vælge mellem. Fx kan du vælge at gå med et matematisk Lotto-system, et reduceret system eller et chance-Lotto-system. De har alle tre hver deres fordele, nemlig:

 1. Med et matematisk Lotto-system er der garanti for, at du vinder den mængde tal, som du har valgt rigtigt. Det er imidlertid også det dyreste system af de tre.
 2. Det reducerede Lotto-system giver garanti for, at der er gevinst på mindst 5 rigtige tal, hvis du har stillet de 7 vindertal rigtigt op.
 3. Chance-Lotto-systemet giver stort set altid gevinst, når de 7 vindertal er korrekt opstillet.

Kan man lægge strategi i Lotto?

Du kan godt lægge strategi i Lotto, men der er altså ingen garanti for, at det virker. Som navnet antyder, er Lotto et lotteri, hvilket betyder, at det er et tilfældighedernes spil. Kan du godt lide at lægge en strategi, kan du ikke desto mindre sagtens gøre det.

Eksempelvis er der mange, der vælger tal, som har en betydning for dem. Det kan være en fødselsdato, en bryllupsdag eller et yndlingstal. Du kan også vælge at spille med et lille eller stort system som nævnt ovenfor i afsnittet om System-Lotto.

Måske har du også hørt om de to forskellige “gammel-mand-strategier”? Den første kalder man for at “følge den gamle mand”, og den går ud på at vælge tal, der for nyligt har vundet. Den anden strategi kaldes for at “lade den gamle mand jagte én”, og her handler det om at vælge tal, som ikke har været udtrukket i lang tid.

Der er altså forskellige måder, hvorpå du kan tænke strategisk i Lotto. Men for at være helt ærlig er der ingen beviser for, at det skulle virke. En del af underholdningen ved Lotto er, at det er et tilfældighedernes spil, hvor det handler om at være dødheldig.

Lotto-gevinster

Som Lotto-spiller vil du naturligvis gerne vide, hvad gevinsterne er. Det er langt fra sikkert, at du vil vinde noget – men hvis nu… hvad vinder man så? Nedenfor har vi samlet en lille håndfuld eksempler, så du kan se, hvad tidligere vindere har fået af gevinster:

 • I 2008 var der en spiller i Lørdags-Lotto, der var rigtig heldig. Vedkommende vandt nemlig flotte 38.564.007 kroner.
 • I 2008 var der ligeledes en spiller, som vandt en udbetaling på 33.240.799 kroner.
 • Onsdags-Lotto kan også give storslåede gevinster. I 2017 vandt en spiller således 152.752.931 kroner.

Hvad giver den største gevinst?

Hvis du vil gå efter den største gevinst, er det uden tvivl Eurojackpot, du skal kaste dig over. Her kan vinderen blive mange-millionær ud af det blå. I Eurojackpot er der intet mindre end 63 millioner i puljen – og det er som minimum. Der er altså en virkelig stor præmiepulje på højkant i det europæiske lotteri!

Her er dine chancer for at vinde i Lotto

Man skal have en vis tro eller håbefuldhed for at spille Lotto uge efter uge. Vinderchancen er nemlig relativt lav, nærmere præcis en lille smule mere end 1,6%. Ikke desto mindre er der jo nogen, der skal vinde. Og selvom tallet er lavt, er der altid én eller anden, som faktisk vinder.

Det er også derfor, sloganet lyder, “Tænk hvis du vandt” – for det kunne jo ske! Men det er ikke til at komme udenom, at der statistisk set kun er en meget lille chance. Chancen forøges selvfølgelig, hvis du spiller på flere forskellige rækker, og måske både spiller lørdag og onsdag.

Det kan til gengæld hurtigt blive dyrt, og det er bestemt ikke sikkert, at pengene betaler sig selv tilbage i form af en gevinst. Man skal altså tænke sig godt om, før man kaster sig ud i det helt store Lotto-spilleri.

Hvornår trækkes Lotto-tallene?

I dag er der flere forskellige måder, hvorpå du kan tjekke op på resultater og vindertal. I “gamle dage” sad mange danske familier klar ved TV-skærmen lørdag aften, hvor Danmarks Radio viste Lotto-tallene. I 2022 er tallene selvfølgelig også at finde online.

Hvad angår Lørdags-Lotto, trækkes Lotto-tallene lørdag aften klokken 19. Du kan blandt andet følge lodtrækningen på Danske Spils hjemmeside. Onsdags-Lotto er derimod onsdag klokken 18. Her kan du ligeledes følge den spændende lodtrækning, hvor tallene lige så stille bliver offentliggjort.

Her finder du vindertallene

Vil du gerne tjekke op på vindertallene, kan disse også findes på Danske Spils hjemmeside. Her kan du hurtigt klikke dig ind og finde ud af, om du er den uhyre heldige vinder af en præmie. Det eneste du skal gøre, er at vælge datoen for den trækning, du søger – og så kommer Lotto-tallene op.

Det er også muligt at tjekke op på Lottos vindertal på tekst-TV. Her finder du tallene på side 291, uanset om det drejer sig om DR eller TV2. Held og lykke!